Rabu, 28 November 2012

Kek Karamel

                       ~ Assalamualaikum ~
Hari ni buat kek karamel  coklat mocha..anak2 & suami suke makan kek karamel..mula2 masa belajar buat kek karamel ne memang menakutkan,bb takut x jadi..tp alhamdulillah setelah sekian kli mencuba buat dr semasa ke semasa,akhirnya dapat hasil yg sangat2 memuaskan hati ini.Apa yg kita buat perlukan kesabaran & ketelitian.
so pada sesiapa yg nak cuba buat kek ne boleh cuba resepi dibawah..saya pun dapat kongsi resepi ne dr kak Puteri Manja...tqvm akk cayang love you many2..













BAHAN2:
(A)
2 SUDU BESAR GULA (UTK BT GULA HANGUS)
*TABUR GULA DLM LOYANG N MSK ATS API PERLAHAN..BIAR GULA HANCUR N WRNA TUKAR JD PERANG)

(B) - BHAGIAN ATAS
1/2 TIN SUSU CAIR FN...(BLH TMBAH KLU NK KARAMEL TEBAL CKIT)
70GM GULA KASTOR
1/2 SUDU TEH ESEN VANILA
3 BJ KUNING TELUR...(KLU TMBAH SUSU CAIR KENA TMBAH GAK KUNING TELUR)

(C) - LAPISAN KEK
140GM TEPUNG GANDUM
70GM GULA KASTOR
3 BJ KUNING TELUR
135ML AIR BIASA
1 SUDU TEH BAKING POWDER (GUNA SUDU KFC)
45ML MINYAK MSK

(D)MERINQUE
6 BJ PUTIH TELUR
70GM GULA KASTOR
1 SUDU TEH KRIM OF TARTAR (GUNA SUDU KFC)

CARA MENBUATNYA:
1. KACAU SEMUA BHN (B) PERLAHAN2...JGN BG BERBUIH2...NTI X JD KARAMELNYE...
2. MASUKKAN (B) TD DLM LOYANG GULA HANGUS TADI.
3. PUKUL BAHAN (C)
4. PUKUL SAMPAI BHN (D) SMPAI JD KEMBANG N BILA KITA ANGKAT DIA X JATUH...
5. CAMPURKAN ADUNAN (C) + (D) DAN GAUL NGAN SENDUK HINGGA SEBATI..
6. BAHGIKAN KPD BEBERAPA BHGIAN N TAK WARNA N PASTE KLU NK..
7. MASUKKAN KEDLM LOYANG YG TD..
8. BAKAR CARA DOUBLE BOILING - SELAMA 1JAM SUHU 160-180C
9. BILA MSK ANGKAT N REST 10 MINIT BR T'BALIK KAN KEK YG DIBAKAR TADI...
10.MASUKKAN DLM PETI SEJUK 1JAM N LEPAS 2 MKN SEJUK2...SEDAP...TAHAN DLM PETI AIS 5 HARI TAU....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan