mula2
cheese tart ne utk mkn sendiri je..tp atas permintaan seorang
kawan..maka terjuallah cheese tartku ini..mula2 belajar buat dia punya shell selalu x jadi,kadang2 pecah,kadang2 terkeras..macam2lah..tp berkat kesabaran akhirnya semakin bertambah cantik molek..dengan rezeki yg Allah beri dan sekmakin hari bertambah meningkat hasil jualan..alhamdulillah terima kasih ya Allah..amin. Rezeki tahun 2012.
Terima kasih juga buat kawan2 diluar sana yg selalu order ciz tat ne ye..
& x lupa juga pada yg empunya resepi ne kak Puteri Manja cayang...mmemang saya suke skodeng resepi2 dr fb dia...harap2 kak Puteri halalkan ye..akak adalah penyumbang resepi inspirasi bagi saya no 1..tq drling mmuaaahhhhh..
Resepi untuk Egg Tart :
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak mengelembung.& Bakar selama 10 minit pada suhu 180C. Keluarkan dari oven. Masukkan filling & bakar semula selama 10 minit lagi. atau sehingga filling gelembung sikit dah boleh diangkat.
Cara2 Filling.
6. Campurkan semua bahan & gaul hingga sebati. kemuadian kita tapis supaya yang bergentel tu tak membeku ....
Resepi untuk Blueberry Cheese Tart :
Krim Cheese.
1.250G Cheese
2.60G gula kaster
3.sedikit esen vanila
4.1 biji telur
5.2 sudu besar butter(klu x nak letak pun boleh)
Bahan-bahan: ( Dapat lebih kurang 30 keping,itu pun kalu x de yg rosak hihiii)
• Pastry
• 200G Butter
• 100G Gula Aising
• 360G Tepung Gandum
• 1Biji Telur + 1 Biji kuning Telur(Dipukul lembut jer ye,auwww)
• ½ Sudu kecil esen vanila
• Filling:(utk wat egg tat)
• 1 Cwn susu cair
• 4 Biji telur
• 1 Cwn gula (boleh kurangkan klu x nk manis.)
• 1 Cwn Air
• 1 ½ Sudu Besar Tepung Kastard
• ½ Sudu kecil esen vanila
• sedikit pewarna kuning
Cara-cara Pastry:
1. Pukul Butter & Gula sampai kembang .
2. Masukan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukan tepung sampai jadi Doh.
4. Ratakan setebal 1/2 CM & terap dlm acuan.
• Pastry
• 200G Butter
• 100G Gula Aising
• 360G Tepung Gandum
• 1Biji Telur + 1 Biji kuning Telur(Dipukul lembut jer ye,auwww)
• ½ Sudu kecil esen vanila
• Filling:(utk wat egg tat)
• 1 Cwn susu cair
• 4 Biji telur
• 1 Cwn gula (boleh kurangkan klu x nk manis.)
• 1 Cwn Air
• 1 ½ Sudu Besar Tepung Kastard
• ½ Sudu kecil esen vanila
• sedikit pewarna kuning
Cara-cara Pastry:
1. Pukul Butter & Gula sampai kembang .
2. Masukan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukan tepung sampai jadi Doh.
4. Ratakan setebal 1/2 CM & terap dlm acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak mengelembung.& Bakar selama 10 minit pada suhu 180C. Keluarkan dari oven. Masukkan filling & bakar semula selama 10 minit lagi. atau sehingga filling gelembung sikit dah boleh diangkat.
Cara2 Filling.
6. Campurkan semua bahan & gaul hingga sebati. kemuadian kita tapis supaya yang bergentel tu tak membeku ....
Resepi untuk Blueberry Cheese Tart :
Krim Cheese.
1.250G Cheese
2.60G gula kaster
3.sedikit esen vanila
4.1 biji telur
5.2 sudu besar butter(klu x nak letak pun boleh)
Filling Blueberry.
1.Masukan filling blueberry dlm piping bag supaya senang nak masukan dlm shell tat nt.
boleh tgk contoh mcm dlm gambar diatas tu..
2.Pastu masukan cheese yg dah diputar dt kedlm paiping bag juga.
dah tutup dgn cheese boleh lorekkan atasnya dengan corak yg disuka..
saya buat corak tu pun main hentam jer..lama2 cantik gak..hihiiii
yang penting cust makan kata sedap...
2.Pastu masukan cheese yg dah diputar dt kedlm paiping bag juga.
dah tutup dgn cheese boleh lorekkan atasnya dengan corak yg disuka..
saya buat corak tu pun main hentam jer..lama2 cantik gak..hihiiii
yang penting cust makan kata sedap...
SeLaMaT MeNcUbA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan