Selasa, 4 Disember 2012

Kuih Goyang @ Ros Versi Baru Cara Saya..

        Assalamualaikum hai kawan2 semua..
Sapa suke kuih goyang @ kuih ros ..saya buat satu kelainan pd kuih goyang@ros ne..versi baru
walaupun rasa & bentuknya sama jer..kuih goyang ne kuih orang dulu2..zaman2 nenek moyang kita.
Tapi tetap terkenal dengn namanya..skrg ne saya nk berkongsi hasil kuih goyang yg telah saya hasilkan
pada satu ketika..belum lama lah lebih kurang awal tahun 2012 tercetus rasa nak buat kuih goyang ne
berwarna-warni..Saya memang suke buat lain dari yg lain,suke tgk warna2.
Sepatah kata seorg sahabat dlm fb saya ne,dah mcm lampu kat ICT..hihiiii
Pada mulanya kuih ne saya buat hanya utk makan2 sendiri jer,sambil tgk TV dgn suami & anak2.
Anak2 sememangnya tidak berapa suke dengan kuih2 lama ne,tapi disebabkan dengan kelainan yg saya
buat ne anak2 saya jadi suke & tertarik..Untuk menarik minat mereka supaya kekal meminati kuih2 lama
seperti kuih goyang ne inilah caranya yg saya buat..alhamdulillah mereka semua suke,suami lagilah suke.
Mula2 nak hasilkan kuih goyang ne memeng agak rumit juga..perlukan kesabaran yg kuat.
Hati pun mau tenang..mula2 buat tu mesti ada yg x jadi,adunan x mau lekat pd acuan,tp hari demi hari saya cuba buat sampai jadi dengan cantik & berpuas hati..Cuba buat selagi terdaya,jgn cepat berputus asa.
Saya ne jenis yg suka mencuba,selagi x dapat apa yg saya inginkan saya akan cuba buat sampai dapat hasil yg memuaskan seperti dalam gambar d bawah ne...
Terima kasih juga pada kawan2 yg pernah order...alhamdulillah 1 hari nanti kuih ne akan menjadi kebangaan
buat kita orang Melayu..Kuih Tradisional..insya'allah..


 

 
         
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

      

Sebelum bancuh bahan2,pastikan panaskan minyk dlm kuali & acuan tu direndam dl kuali
yg sedang dipanaskan minyk utk menggoreng nanti
dengan api sederhana kuat..supaya masaknya nanti kekuningan
x hangus..hihihiiii


Resepi Kuih Goyang@Ros 
1.200g tepung beras(saya guna cap bunga teratai)
2.160g gula kaster
3.120 ml santan(saya guna santan dalam kotak jenama KARA)
4.180ml air.
5.sedikit esen ros
6.1 biji telur
7.1 sdb tepung ubi
8.Minyak yg cukup utk menggoreng
9.pewarna jika suke,kalau x nk biar jer adunan asal k



Cara-caranya :
Satukan kesemua bahan..kacau mengikut putaran jam.
Jangan dikocak ye,bb nanti takut akan mengembang bila digoreng
jadi x cantik plk..
pastu tapiskan adunan kedlm manggkuk lain.
sedia untuk menggoreng
Bila acuan dah panas,celupkan kedlm adunan dlm 2 minit
bila adunan dh melekat kat acuan bolehlah masukakan
kedlm kuali yg telah diisi minyak yg telah dipanaskan td,goyang2kan acuan tu perlahan2
mcm main YOYO tu atas bawah..atas bawah..sampai adunan tanggal dr acuan
kalau nak goyang inul pun boleh,jji kuih x hangus..hihiii
gunakan lidi satay @ chopstick yg stil utk terbalikkkan kuih dlm kuali
goreng sampai kekuningan,dah siap diangkat
letak diatas dulang yg beralas kertas tisu,supaya minyaknya tos..


Acuan tu sekurang2nya panaskan dlm minyak yg nak goreng lebih kurang
5-10 minit mcm tulah,ikut pada kecekapan kita yg buat..
kalau api besar acuan cpt panas,tp jadinya x berapa nak cantik,
kalau api sederhana kuat acuan mmg lambat panas tp hasilnya memuaskan
so,ikutlah yg mana suke..nak but kena bnyk sabar..sabar & sabra..
insya'allah..boleh.

Sekian saje coretan saya utk kali ne..bye2
dah malam nak t do,mata pun dah mengantuk ne..
Selamat Mencuba. Ikhlas Tapi Jauh..







                                                         

Tiada ulasan:

Catat Ulasan