tapi ari ne terpaksa juga update resepi yang dah lama tak ditaip.. dah berminggu-minggu buat kek lapis ne
cuma tulah msa dan kebizian tu yg tak sempat2 nak masukkan resepi...
Resepi ne saya dapat dari blog kak Dayang Jack.. Memang sedap kek lapis 4 rasa ne..cuma saya tukar perisa jer.. janji jadi 4 rasa juga.. terima kasih banyak2 kak Dayang Jack diatas perkongsian resepinya.
izin saya cp kat sini ye..tq
bahan-bahan : loyang 8" x 8"
- 10 biji telur gred A
- 500 g mentega berkualiti tinggi (jenama Anchor, Golden Churn, Tatura, SCS dsbnya)
- saya guna SCS
- 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
- saya guna tepung Hongkong
- 150 g gula kastor
- 100 g serbuk horlicks
- 150 g serikaya
- 300 g susu pekat manis
- 1 sudu besar ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
- 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar
- 1 sudu kecil strawberry emulco + pewarna merah jambu
- saya guna pink(strawberry) Hijau(pandan) Coklat mocha & plain..
Cara-cara :
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
- Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim.
- Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
- Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
- Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan, satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan nescafe / pes mocha dan satu lagi pes strawberi.
- Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan pink/strawberi terlebih dahulu (anggaran 6-7 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing).
- Kemudian tuangkan adunan seterusnya dan bakar. Buat sampai habis.
- Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit.
- Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
- Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan